Voor de feestelijke afsluiting van de proefperiode van het Taalmaatjes Online project gaan we met alle deelnemers feestelijk, online, een Kerstlunch houden. Iedereen met een lekker en feestelijk recept, wordt uitgenodigd dat hier met ons te delen.
De Project Managers maken alvast een start!
In de supermarkt:
Eén pak spliterwten
2 witte uien
2 el mosterdzaad
2 mooie winterpenen
1 grote knolselderij
4 grote kruimige aardappelen
1 prei
1 paprika
1 pak vega gehaktballetjes
1 vega rookworst
Zwolsche stoof (van Jonnie)
Peper & zout
Selderij
De voorbereiding:
Spoel de spliterwten en week en kook ze een avond tevoren volgens de gebruiksaanwijzing op het pak
In de keuken:
Tip: voeg samen met het (vega)vlees een paar blokjes diepvries spinazie en 2 kopjes diepvries erwten toe. Ook lenteuitjes kunnen er gewoon bij! Yummie!
Als kind vierde ik op de basisschool elk jaar Kerst met een diner. Dan maakten we van tevoren hele mooie kaarten met het diner. Het was altijd een hele gevarieerde boel met pannenkoekentaart, tot dolmaz, Surinaamse pasteitjes, veel zoetigheid en ik maakte vaak de gevulde eieren. Het is een klassieker, best wel eenvoudig, maar ik vind het nog steeds heerlijk en brengt goede herinneringen aan de gezellige Kerstdiners op school naar boven.
Ingrediënten
4 eieren
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel yoghurt
1 theelepel mosterd
Snufje paprika poeder
Snufje kerriepoeder
Verse bieslook
Bereiding Kook de eieren in ca 10 minuten hard. Spel ze af onder koud water zodat ze schrikken. Pel de eieren en snijd ze doormidden. Haal het eigeel met een vorkje of mesje er uit en doe dit in een kommetje. Prak dit met een vork zo fijn mogelijk.
Voeg de mayonaise, yoghurt, mosterd, paprikapoeder en kerriepoeder toe en meng goed door elkaar. Doe het mengsel in een spuitzak en maak mooie toefjes in de eiwitten. Bestrooi met wat bieslook.
Benodigdheden (als bijgerecht voor ongeveer 8 personen)
Bereiding:
Deze salade heet Mimosa, het is een echte sovjet nieuw jaar salade. Het is misschien heel vreemd en vet voor veel mensen, maar het is wat exotisch waard is!
Je moet apart rooster:
Bereidingswijze:
Ingrediënten/benodigdheden
– Biologische zonnebloemolie
– Asafoetida (verkrijgbaar bij Amazing Oriental/toko’s)
– Gemberpoeder
– Korianderpoeder
– Zwarte peper
– Himalaya zout
– Biologische kokosbloesemsuiker
– Sojasaus
– Klein kommetje met koud water
– Keukenkwast
– Maïzena
– één pak taugé (AH)
– één pak gesneden/geraspte wortelen (AH)
– één pak Vivera plantaardige gesneden kipstukjes (AH)
– één pak loempiavellen (AH)
Bereidingswijze
Haal de loempiavellen alvast uit de diepvries en laat deze goed ontdooien. Als de vellen compleet ontdooid zijn, niet meer terug in de vriezer plaatsen. Indien je vellen over hebt, kun je deze in de koelkast bewaren en binnen twee dagen gebruiken. Het is belangrijk dat als je voor een kleine hoeveelheid mensen of alleen voor jezelf loempia’s maakt de vellen half te laten ontdooien, er uit te pakken hoeveel vellen je nodig hebt en dan de rest weer terug in de vriezer te doen. De vellen kunnen namelijk heel lang goed blijven. Bij het maken, kun je ook twee vellen per loempia omdraaien, dan worden ze erg knapperig. Maar houd er dan wel rekening mee dat het bakken iets langer duurt, zodat de vellen goed gaar kunnen worden.
Om te beginnen, is het belangrijk om de taugé en gesneden/geraspte wortelen samen met kokend heet water te wassen en deze goed te laten uitlekken. Doe de inhoud in een vergiet en laat het even staan. Haal de kipstukjes uit de verpakking en was deze ook goed met koud water. Knijp het water eruit, zodat de kipstukjes goed droog zijn. Snijd eventueel in kleinere blokjes (naar wens).
Pak een pan en giet daar twee tot vier eetlepels biologische zonnebloemolie in. Laat dit warm worden. Voeg dan één theelepel asafoetida, één theelepel gemberpoeder, één theelepel korianderpoeder en één theelepel zwarte peper toe aan de olie. Sudder de kruiden lichtjes en voeg daarna de kipstukjes toe en roerbak de stukjes, totdat deze licht goudbruin zijn. Voeg daarna de taugé en gesneden/geraspte wortelen toe.
Roer deze ingrediënten goed met elkaar en voeg daarna één theelepel kokosbloesemsuiker en zout naar smaak toe. Als laatst voeg je hierbij een beetje sojasaus toe. Let er goed op dat de sojasaus langzaam aan de ingrediënten toegevoegd moet worden, anders kan de inhoud van de loempia erg bruin worden. Heel lichtbruin is het allerlekkerst. Afhankelijkheid van de hoeveelheid van de ingrediënten kun je variëren van een halve theelepel tot maximaal twee eetlepels sojasaus. Zet de deksel op de pan en laat dit tien tot twintig minuten goed zacht worden en haal het dan van het vuur af. Laat alles compleet afkoelen.
Voeg alvast voldoende olie in een andere pan toe en laat dit geleidelijk goed heet worden. We gaan hier straks de loempia’s in bakken.
Voeg de inhoud in het midden van het vel toe en maak het helemaal dicht. Om de loempia’s goed dicht te plakken, kun je één eetlepel maïzena toevoegen in een klein kommetje met koud water en roeren, totdat dit een wit papje wordt. Vervolgens kun je met een kwast het uiteinde van de vellen besmeren hiermee en dan de loempia’s dichtplakken. Kijk eventueel op YouTube als je niet weet hoe je de loempia’s moet rollen.
Nadat de loempia’s gerold zijn, kun je deze in de olie toevoegen en bakken op middelhoog vuur, totdat ze mooi goudbruin zijn. Haal de loempia’s vervolgens uit de olie en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Nadat ze uitgelekt zijn, kun je deze warm serveren met ketchup, chilisaus of een andere saus naar keuze.