Meer dan de helft van alle computers zijn niet goed beveiligd. Hierdoor hebben digitale zakkenrollers vrij spel om te doen wat ze willen. Veel computers krijgen een ‘gratis’ virusscanner, maar deze verloopt vaak binnen 3 maanden of een jaar. Hierdoor worden nieuwe virussen niet herkend en loopt een computer risico. Een virusscanner houdt echter niet alles tegen. Daarom is het handig en verstandig om regelmatig een veiligheidscheck te doen om te kijken of alles in orde is.
Programma’s die informatie van jouw computer proberen te halen noemen wij ongewenste software. Dit wordt in het Engels ook wel “Malware” genoemd. Dit soort programma’s komen vaak mee via een bekender programma. Dit zijn vaak vakjes die aangevinkt staan bij het kiezen van de opties bij het installeren. Wanneer er een nieuw programma wordt geïnstalleerd let dan op dat de juiste vakjes zijn aangevinkt! Ongewenste software kan heel erg schadelijk zijn, maar er zijn gelukkig genoeg oplossingen voor. Een veiligheidscheck laten uitvoeren door Senior-Live is bijvoorbeeld een makkelijke manier om van ongewenste en schadelijke software af te komen.
Uit onderzoek van Student aan Huis is gebleken dat er toch een groot gedeelte van de gebruikers meer zou willen weten over het effectief gebruiken van een computer, laptop of tablet. Maar wat schiet je er nou mee op? Wij zijn zeer praktijkgericht en geven extra aandacht aan persoonlijk begeleiding. Hierdoor kan een cursist werken in eigen tempo in een rustige omgeving. Een cursus kan in groepsverband, maar ook kan er een serie privélessen ingepland worden wanneer er meer behoefte is om 1 op 1 in de materie te duiken. Dit gebeurt allemaal in overleg met de ICT instructeur.
In de browser kunnen er meerdere extensies worden toegevoegd. Een zeer populaire extensie is AdBlocker. Deze zorgt ervoor dat er geen ongewenste pop-ups (extra schermen) verschijnen. Verder zijn de browsers wel goed beschermd tegen “phishing”, dus dit zit wel snor. 10% gebruikt nog wel Internet Explorer als browser terwijl er veel betere opties als Google Chrome, Mozilla Firefox en MacOS Safari aangeboden worden.
Een goed en uniek wachtwoord verzinnen. Dat is bij meer dan de helft van alle gebruikers toch moelijker dan werd gedacht. 4 op de 10 personen verwerkt persoonlijke informatie in een wachtwoord, waardoor men de impressie krijgt dat het een sterk wachtwoord is. Dit wordt in de praktijk echter vaak vrij makkelijk boven water gehaald door kwaadwillende personen. De oplossing is een wachtwoordmanager. Een goed en gratis programma hiervoor is bijvoorbeeld “KeePass”. Deze is hier te downloaden. Let op: dit programma is wel volledig in het Engels.
Een goede manier om een wachtwoord extra te beveiligen is een tweestapsbeveiliging. Met dit type beveiliging wordt er via de telefoon om een extra bevestiging gevraagd wanneer er ergens wordt ingelogd. Bij het aanmaken van een account kan deze optie vaak worden aangevinkt. Als er iemand achter de inloggegevens van je mailaccount heeft weten te bemachtigen, dan is dit een hele goede extra beveiliging. Een goed middel hiervoor is de Google Authenticator.
Nee geen vegetarisch gehackt, maar gehackt door hackers. Dat is iemand die informatie van een computer afhaalt of juist een ongewenst programma plaatst op een computer. Er zijn heel veel voorbeelden van databases die zijn gelekt, maar hoe kom je er nou achter of dit ook bij jou is gebeurd?
Er bestaan gelukkig ook websites waar men juist aandacht geeft aan datalekken. Op de website www.haveibeenpwnd.com kan er een emailadres worden ingevuld en deze wordt vervolgens gecontroleerd op lekken. Ik dacht bijvoorbeeld zelf dat ik alles goed op orde had gesteld, maar ik had het flink mis. 3 keer zijn mijn gegevens “gelekt”! Stel je voor hoe dat gaat bij iemand die een hoop niet op orde heeft gesteld.
Er kan altijd wat mis gaan. ALTIJD! Een back-up maken is daarom erg belangrijk. Eens in de 3 maanden maak ik tegenwoordig zelf een back-up, want ik moet er niet aan denken dat ik weer al mijn gegevens kwijt bent. Momenteel maakt 25% van de gebruikers geen back-up, dus die zijn alles kwijt als het noodlot toeslaat.
Uit het onderzoek van Student aan Huis blijkt dat maar 15% van de computers door de “APK” test komen. Dit is een alarmerend laag percentage en helemaal wanneer er wordt gekeken naar de hedendaagse “phishing” praktijken. Een opvallende verschijnsel: mensen die zichzelf bovengemiddeld computervaardig vinden, scoren niet beter dan leken.
Een veiligheidscheck voeren wij ook uit en wij lossen het ook gewoon op! Iedereen verdient het om veilig op zijn eigen computer te surfen, het nieuws te lezen, filmpjes en foto’s te bekijken of gewoon mee te doen met Fitness Online.
15 % van alle computers blijkt veilig. 25% loopt zelfs een groot risico, maar gelukkig is er wel goed nieuws. Deze kwetsbaarheden zijn te dichten met een aantal eenvoudige maatregelen. En toevallig zijn wij daar heel erg goed in! Bel ons op 036-7370422 voor een afspraak, stuur een email naar contact@senior-live.nl of kom even langs het kantoor op de Kerkgracht 51.
Bron: DigitaalGids van de Consumentenbond