Onlangs is er aan het licht gekomen dat er een truc wordt gebruikt op plekken als Marktplaats, waarbij mensen het verzoek krijgen een cent over te maken om hun identiteit te bewijzen. Dit is een methode die gebruikt wordt tijdens het verifiëren van je identiteit als je voor het eerst gebruik maakt van een betaaldienst via Marktplaats bijvoorbeeld. Wie erin trapt, komt op een nagemaakte banksite en geeft gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren aan oplichters. Die kunnen vervolgens de gehele bankrekening leeghalen.
In 2018 werd er al gewaarschuwd dat de systemen niet waterdicht waren en hier zijn gelukkig wel stappen ondernomen. De Betaalverzoeken met iDeal en de Gelijk Oversteken Service zijn op zich goed beveiligde initiatieven van Marktplaats. Wanneer kopers en verkopers hier gebruik van maken, neemt de kans op oplichting af.
Sinds de constateringen van Marktplaats dat deze praktijken plaatsvonden, controleert hun app voortaan het adres waar een gebruiker een ander naartoe wil laten gaan. Als de link doorverwijst naar een ‘bekend bankadres’, dan word je in één keer doorgestuurd. Maar als het een ander adres is, bijvoorbeeld een onofficiële betaalsite, verschijnt er direct een waarschuwing in beeld om goed op te letten, omdat het misschien een zogenoemde ‘Phishing-site’ is.
De afgelopen periode zijn er door Marktplaats veel van dit soort oplichtingspogingen rond de dienst Gelijk Oversteken. Hier maakt de koper geld over naar een derde rekening en pas als de bestelling is geleverd, gaat dat geld naar de verkoper. Indien er niks wordt verstuurd, dan krijgt de koper het geld terug. Echter proberen sommige oplichters mensen naar een andere plek te lokken.
“We zagen de laatste tijd een toename in het aantal aangiftes van betaalverzoekfraude. Hierbij werd Marktplaats vaak genoemd als platform. Dus zijn we met Marktplaats en de banken rond de tafel gaan zitten om te kijken wie de beste maatregel kan nemen. En in dit geval was het Marktplaats, met het waarschuwen van potentiële slachtoffers”, zegt Caroline Sander, teamleider van de Electronic Crimes Task Force.
De criminelen die mensen proberen op te lichten met phishing verzinnen telkens nieuwe manieren om dat te doen. “Daarom is het erg belangrijk dat mensen aangifte doen van internetoplichting”, benadrukt Sander. Op basis van informatie uit die aangiftes krijgen wij als politie zicht op hoe criminelen te werk gaan. Dat is nodig om de daders op te sporen, maar ook om oplichtingspraktijken te verstoren. De politie kan met de informatie ook mensen informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van phishing. Al deze maatregelen leiden uiteindelijk tot een veiligere onlinehandelsomgeving”.
“Blijf binnen de Marktplaats-omgeving als je iets koopt of verkoopt”, adviseert Woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo van Marktplaats. “Wat je veel ziet, is dat mensen met kwade bedoelingen contact opnemen via Whatsapp of sms. Ga daar niet op in.”