Dertig jaar geleden schreven de buren van mijn ouders zich in voor een bejaardenhuis. Mijn oma verhuisde op haar 87e naar een aanleunwoning. Dat was in 1971. Ze woonde alleen en haar gezondheid ging achteruit. Oma kon, als het nodig was, verzorging uit het verzorgingshuis om de hoek inschakelen. Mijn ouders vonden het een heel fijn idee, maar voor zichzelf zagen ze dat heel anders. “Je blijft toch gewoon lekker op je zelf wonen,” zeiden ze.
Mijn ouders omarmden het ‘lang zelfstandig thuis wonen’, maar wisten niets van de mogelijkheden om hun huis slimmer in te richten. Ze hadden nog nooit gehoord van domotica of woontechnologie.
Anno 2019 zijn er veel meer mensen geneigd en bereid na te denken over hun woonsituatie op de langere termijn. Vandaag de dag geven de domotica- en andere adviseurs informatie over hoe zo lang en prettig mogelijk thuis te wonen, ook als er wat meer zorg nodig is.
Lang en prettig thuis wonen gaat ook over alledaagse problemen zoals:
Denk je nu, toch wel handig om het bij mij thuis ook wat slimmer en veiliger in te richten?
Loop dan zelf ook eens met je kinderen, vrienden, elektricien of buurman door je huis heen en kijk eens wat er veiliger en beter kan. Of ga eens kijken in de bouwmarkt wat er allemaal op het gebied van sensoren en licht, senoren en alarm, slimme deuropeners, slimme lichtschakelaars en meer te vinden is. Je zult zien dat er veel relatief simpele oplossingen zijn om zorgeloos zelfstandig te blijven wonen. En ze zijn nog betaalbaar ook!
Marianne heeft enkele jaren de Expeditie-SlimThuis georganiseerd en is momenteel bezig met het project “DroomSporen“. Zij vertelt graag over hoe e-health en domotica invloed hebben op haar leven.