Betreft: Aandacht voor de groeiende digitale ongelijkheid
Geachte leden van de gemeenteraad,
Digitalisering snelt vooruit, maar niet iedereen kan dat bijbenen. In uw stad treft dit naar schatting ruim 56.000 Almeerders (zie bron met link *1 onderaan). Deze mensen lopen een groter risico om niet mee te kunnen doen in de samenleving, om slachtoffer te worden van criminaliteit, maar bovenal ondergraaft het hun zelfvertrouwen en het zelfredzaam kunnen zijn. En dat in een maatschappij die juist van zelfredzaamheid een speerpunt heeft gemaakt! Dit treft niet alleen ouderen, maar mensen in alle leeftijdsgroepen. Senior-Live vervult dankzij haar brede focus, verbindende visie en laagdrempelige aanpak een essentiële rol in het digitale vangnet dat actief is in Almere voor het bieden van hulp aan deze groep. Ik informeer u daarom graag over de gevolgen van de door het college voorgestelde bezuiniging op digitale hulp per 2026.
Digitale ongelijkheid is groter geworden
De online samenleving is sinds corona in een stroomversnelling gekomen. Met als keerzijde een grotere digitale ongelijkheid (link *2). Ook in Almere zijn er diverse plannen om deze stroomversnelling lokaal voort te zetten. Volgend op het GALA en IZA akkoord zijn er diverse plannen die, in Almere veelal samenkomend in het initiatief Positief Gezond Almere (PGA), inzetten op meer digitalisering binnen de zorg. Ook uw gemeente, uitgewerkt in het bezuinigingsvoorstel 2026-2028 (pag. 43), zet in op meer digitalisering maar dan als bezuiniging. Ja digitaal kan leiden tot efficiëntie, in sommige gevallen zelfs tot kostenreductie, en bovenal ons allerlei mogelijkheden bieden die het leven beter kunnen maken. Maar keer op keer wordt onderschat dat dit voor een grote groep anders uitpakt. En dat deze groep niet alleen bestaat uit oude ouderen, maar uit een groep die veel diverser is in leeftijd, opleiding of sociale achtergrond.
Waarom Senior-Live van belang is
1. Onze steun gaat verder dan digitale vaardigheden
Het verkleinen van digitale ongelijkheid omvat naast vaardigheidstraining ook het verbeteren van digitale infrastructuur en toegankelijkheid, én het bieden van directe persoonlijke hulp voor wanneer mensen problemen tegenkomen die ze zelf niet kunnen oplossen. Bij Senior-Live zetten we daarom naast het versterken van vaardigheden ook in op directe persoonlijke hulp bij problemen met computers, internet, smartphone enzovoorts. En maken we de digitale wereld laagdrempelig door het bijvoorbeeld te verbinden met taal middels Taalmaatjes, of met gezondheid middels Fitness Online. En zetten we in op inspiratie door bijvoorbeeld de inzet van de Tovertafel.
2. Senior-Live verbindt
Digitale inclusie raakt aan alle levensdomeinen. Senior-Live zet daarom nadrukkelijk in op het verbinden van domeinen. Zo hebben wij onder de noemer DigiwijzerAlmere(.nl) de belangrijkste Almeerse partijen op het gebied van digitale hulp duurzaam aan elkaar verbonden. Hebben wij de verbinding gelegd met de digicoaches van de REHA zodat er gezamenlijk kan worden opgetrokken bij de inzet van domotica onder zowel zorgprofessionals als cliënten. Hebben wij ingezet op verbinding met de relevante partijen op het gebied van armoede om te werken aan voldoende beschikbaarheid van apparatuur voor volwassenen met onvoldoende middelen. Zijn wij samen met de gemeente, Nieuwe Bibliotheek en de politie actief op het thema digitale veiligheid. En zijn wij ambtelijk de go-to partij geweest waar het gaat om e-health (Goud in Almere), domotica (Smartfloor) en samen met de Nieuwe Bibliotheek op digitale inclusie.
3. Persoonlijke en veilige ondersteuning
Onze aanpak is simpel: we komen bij mensen thuis, mensen kunnen bij ons binnenlopen en we zijn telefonisch bereikbaar. Een unieke combinatie in Almere. Als enige in Almere hanteren we bij computerhulp een hybride aanpak met zowel betaalde krachten als vrijwilligers. Deze combinatie garandeert niet alleen de continuïteit van de hulp, maar ook een hoge kwaliteit van dienstverlening op de lange termijn. Mensen voelen zich veilig en gehoord. Ze durven te leren en om hulp te vragen, en kiezen zelf de plek waar zij zich op dat moment het meest prettig voelen.
Argumenten tegen de voorgestelde bezuiniging
Aanbevelingen
Slotwoord
Ik hoop dat ik u duidelijk heb kunnen maken hoe belangrijk het is om een sterke visie te hebben op de digitale wereld en bovenal de ondersteuning die de inwoners van Almere daarbij nodig hebben. Aanvullend hoop ik dat u de noodzaak en de waarde van Senior-Live hierbij inziet en zich zult inspannen om de voorgestelde bezuiniging niet over te nemen. Laten we samenwerken om ervoor te zorgen dat alle inwoners van Almere, ongeacht hun digitale vaardigheden, volwaardig kunnen deelnemen aan onze samenleving. Wij zijn er trots op dat wij deze boodschap namens Almere in januari van dit jaar nog hebben mogen overbrengen aan Koningin Maxima bij haar bezoek aan onze stad.
Om onze boodschap kracht bij te zetten hebben wij het boekje “We moeten even praten” meegestuurd met deze brief. Dit is opgesteld door de Alliantie Digitaal Samenleven. Het laat vele landelijke partijen aan het woord over de knelpunten die worden ervaren als ook de mogelijke oplossingsrichtingen. Op de klok van de digitale samenleving is het namelijk vijf voor twaalf! Het boekje is een uitnodiging om te praten, luisteren maar vooral samen te handelen. Voor meer informatie zie: https://digitaalsamenleven.nl/wemhttps://digitaalsamenleven.nl/wemoetenevenpraten/
Met vriendelijke groet,
Gijs Roelofsen
Directeur, Stichting Hier-TV/Senior-Live
1.Alliantie Digitaal Samenleven – We moeten even praten: https://drive.google.com/file/d/1BIDw1ZOD8OYCbm1zIxPIYote4s7Mc8UG/view
3. Alliantie Digitaal Samenleven – We moeten even praten:
https://drive.google.com/file/d/1BIDw1ZOD8OYCbm1zIxPIYote4s7Mc8UG/view