Natuurlijk heb ik zelf ook wel in de gaten dat mijn gehoor slechter wordt! Steeds vaker moet het geluid van de tv op vol volume, vooral bij de Nederlandse series. Ook bij de kassa van supermarkten moet ik steeds vaker vragen “Wat zegt u?”, of in gezelschappen met veel geluiden om me heen wordt het moeilijk om een gesprek te voeren. Maar vooral mijn echtgenoot versta ik slecht – misschien een kwestie van Oost Indische doofheid?.
Vorige week zei hij iets tegen mij en ik verstond alleen : brommer kopen. Ik vroeg aan hem “ga je de auto verkopen?” waarop hij mij verbijsterd aankeek en vroeg: “De auto verkopen? Ben jij gek, hoe wil je dan de boodschappen doen of op familiebezoek?”. Nou misschien met die brommer, antwoordde ik. Brommer….we hebben helemaal geen brommer! Enfin het ontaarde in een verwarrend gesprek, maar uiteindelijk bleek dat hij geen brommer maar bloemen wilde gaan kopen.
Manlief vind het nu toch wel de hoogste tijd voor een gehoortest dus sleurt hij mij mee naar de audicien. Met enige tegenzin zit ik daar een beetje beschaamd vragen te beantwoorden over de achteruitgang van mijn gehoor. Nadat alles in kaart is gebracht mag ik plaatsnemen in een geluidsdicht hokje, krijg ik een koptelefoon op mijn hoofd en een knop in mijn handen gedrukt waarop ik moet drukken zodra ik een geluidje hoor. Na de test word ik weer bevrijd en laat de audicien de test zien en vertelt dat het niet ernstig is maar gewoon ouderdomsdoofheid, au…. die kwam wel even aan.
Bij iemand met ouderdomsdoofheid zie je vaak dat deze persoon de hoge tonen veel slechter hoort dan de lage tonen. Dit komt omdat de trilharen slijten naar mate je ouder wordt. In de grafiek kunt u zien hoe de gehoordrempel bij een bepaalde leeftijd afloopt.
Het gehoorverlies wordt altijd in decibellen weergegeven. Om voor vergoeding van hoortoestellen in aanmerking te komen moet het gehoorverlies 35 dB of meer zijn. Dat is bij mij gelukkig niet het geval ik scoor 30 dB. Er bestaan naast gehoorapparaten ook soundbars, die je aansluit op je tv, waarbij je de uitslag van je audiogram kan instellen. Die slimme soundbar haalt dan zelf de tonen die je minder goed hoort naar voren. Er hangt wel een prijskaartje aan ik moet dus wel even sparen.
Tegen mijn echtgenoot zegt de audicien: “U heeft nogal een monotone stem, u moet beter articuleren, want dan kunt u uw vrouw goed verstaan”. Manlief zegt: “Weet u zeker dat u alleen gehoortesten doet, of bent u ook relatietherapeut”? Lachend en toch ook wel opgelucht verlaten we de winkel.
Will houdt van mooie verhalen. En ze opschrijven kan ze heel goed! In de rubriek WILL’S HOEKJE vertelt onze blogger Will over haar dagelijks leven en hoe nieuwe technologie daarin een grote of kleine rol speelt.